De monitor geeft per wijk inzicht in de gezondheid van inwoners. Ook laat de monitor zien hoe gezond de leefomgeving is waarin zij wonen, werken en recreëren. Iedere wijk heeft een eigen ‘profieltaart’. U kunt de wijken selecteren door links op de pagina een wijk aan te klikken.
In de profieltaart vindt u vijf thema’s van positieve gezondheid terug: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, dagelijks functioneren, meedoen, en kwaliteit van leven. De zesde taartpunt gaat over gezonde leefomgeving. Iedere taartpunt bevat tussen de 8 en 10 indicatoren. Deze zijn ondergebracht in enkel subthema’s. Zo bevat het thema gezonde leefomgeving indicatoren over geluid, groen, hitte en luchtkwaliteit.
In de profieltaart staan diverse thema’s en voor elk thema zijn verschillende indicatoren geselecteerd. De selectie van zowel de thema's als de indicatoren is gebaseerd op literatuuronderzoek, waarbij geprobeerd een sterke diversiteit van indicatoren te selecteren zodat een breed beeld van gezondheid ontstaat. Door op een vlak in de profieltaart te klikken, krijgt u meer inzicht in de onderliggende waarden per thema. Vanuit de tabel kunt u verder klikken naar meer informatie per indicator.
Aan iedere indicator is een databron gekoppeld. Dit zijn bijvoorbeeld de GGD, het CBS, maar ook de Arnhemse Monitor Leefbare Wijken (ALW). Voor gezonde leefomgeving komen de data bijvoorbeeld uit de Klimaateffectatlas en metingen die door de Wageningen Universiteit (WUR) zijn gedaan in Arnhem.
Omdat cijfers zijn gebruikt uit verschillende databronnen varieert de aard van de meting. Soms wordt aan een wijk een percentage toegekend, soms een kengetal. Om de verschillende indicatoren toch te kunnen samenbrengen in één model en onderling met elkaar te vergelijken, wordt gebruik gemaakt van zogenoemde Z-scores. Dit is een statistische maat die aangeeft hoeveel een bepaalde meting of ‘score’ voor een wijk afwijkt van het gemiddelde van alle wijken samen (oftewel: de stad Arnhem). Deze scores worden weergeven in een kleurenmodel dat loopt van rood naar oranje naar groen. Hierdoor ontstaat een totaalbeeld op wijkniveau.
Vanuit de profieltaart kunt u doorklikken naar meer informatie over de achterliggende indicatoren. Deze verschijnen na klikken rechts op de pagina. Daar vindt u ook de bronvermelding.
De gezondheid van alle Arnhemmers doet ertoe! De Arnhemse Monitor Gezonde Wijken laat zien hoe het ervoor staat met de gezondheid van Arnhemmers en de kwaliteit van hun leefomgeving. Aan de basis ligt het model voor Positieve Gezondheid en Leefomgeving van het Louis Bolk instituut. De monitor maakt de verschillen duidelijk tussen de 24 wijken van Arnhem, op onderwerpen als beweging en sport, mobiliteit en voorzieningen, sociale en mentale veerkracht, en thuis voelen in de eigen buurt. Ook bevat de monitor data over de leefomgeving, zoals hitte en luchtkwaliteit.
Wilt u meer weten? Klik dan door naar de verdiepende rapportage. Hier vindt u nog meer cijfers en een overzicht voor de hele stad Arnhem.
Klik op één van de thema’s in de profieltaart om de scores voor de indicatoren binnen dat thema te bekijken. De kleur van een thema geeft aan hoe gunstig een wijk scoort op dat thema ten opzichte van alle wijken samen (oftewel: de stad Arnhem). Een groene kleur betekent dat de wijk beter dan gemiddeld scoort, een rode kleur slechter dan gemiddeld.
De profieltaart bestaat uit verschillende lagen: thema’s (binnenste ring), subthema’s (middelste ring) en bijbehorende indicatoren (buitenste ring). Wanneer u links op de pagina een wijk selecteert, worden de scores van die wijk zichtbaar in de profieltaart. Deze lopen van rood tot groen. Rood betekent ‘slechter dan gemiddeld’, groen betekent ‘beter dan gemiddeld’. Hierdoor ontstaat een totaalbeeld van Arnhem op wijkniveau, specifiek voor gezondheid en gezonde leefomgeving.
In de vergelijking tussen wijken wordt gebruik gemaakt van Z-scores. Dit is een statistische maat die aangeeft hoeveel een bepaalde meting of ‘score’ voor een wijk afwijkt van het gemiddelde van alle wijken samen (oftewel: de stad Arnhem).
Dit instrument heeft als doel om wijkprofessionals, waaronder de teams leefomgeving (TLO’s) van de gemeente Arnhem, inzicht te geven in de gezondheid van Arnhemmers en de kwaliteit van hun leefomgeving. De profieltaarten geven een eerste, globaal beeld. Voor meer informatie kunt u https://arnhem.incijfers.nl/ raadplegen, of contact opnemen met: onderzoek@arnhem.nl.
Samenhangend met het insteek om wijken onderling en met de stad Arnhem te vergelijken, dient nog één opmerking gemaakt te worden. Een groene score niet altijd betekent dat er “niets aan de hand” is in een wijk. Neem bijvoorbeeld overgewicht. Wanneer een wijk op deze indicator 46% scoort ten opzichte van het gemiddelde van 50% (en dus groen kleurt), wil dit niet zeggen dat er in die wijk geen interventies nodig zijn om overgewicht te verminderen; het percentage is namelijk nog steeds hoog. Beleidsmakers, politici, professionals in de uitvoering en andere stakeholders in de wijken (waaronder uiteraard inwoners!) die het instrument raadplegen, dienen zich hier bewust van te zijn.
De monitor is gebaseerd op het model voor Positieve Gezondheid en Leefomgeving van het Louis Bolk instituut. Meer informatie vindt u op: Positieve Gezondheid en Leefomgeving | Louis Bolk Instituut.